Dzień zdrowego śniadania
Trzecie spotkanie zostało poświęcone śniadaniu. Śniadanie to podstawa - tak mówią. Dzień Zdrowego Śniadania to doskonały moment, aby zatrzymać się na chwilę i zwrócić uwagę na to, co zjadamy między śniadaniem a obiadem. Przypomniano, że każdy posiłek powinien się składać z produktów z różnych poziomów piramidy żywienia. Zajęcia miały również na celu zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka oraz przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce, poprzez promocję prawidłowego żywienia.

Zjedzenie drugiego śniadania jest prostą receptą na dobry humor, bystrość umysłu i świetną sylwetkę. I dlatego nasza szkolna kuchnia przygotowała dla wszystkich pyszne kanapki. Zaserwowano trzy rodzaje. Chleb został wcześniej upieczony przez naszych uczniów. Kubeczki wypełnione płatkami, jogurtem naturalnym, miodem i jabłkiem. Samo zdrowie i do tego pełnia smaku.

Przyzwyczajenie się do spożywania śniadania już od najmłodszych lat i poznanie jego roli, kształtuje właściwe nawyki żywieniowe.

Po takim śniadaniu nie było mowy, by ktoś w szkole był głodny. Uczniowie nabrali dużo energii i mocy, aby sprostać szkolnym obowiązkom. Była to niezapomniana przygoda edukacyjno-kulinarna na temat zdrowego odżywiania.