Dzień Czekolady
Na koniec, czyli na deser została nam czekolada. Tabliczce czekolady poświęciliśmy ostatnie spotkanie w ramach naszej szkolnej innowacji. To wyrób cukierniczy tworzony z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka.

Kilka ciekawostek o tym przysmaku:

  • Nasiona kakaowca były wykorzystywane do tworzenia napojów czekoladowych już przez Majów. Minęło jednak sporo lat, kiedy w XVII wieku w Niemczech powstała pierwsza czekolada!
  • Z nasion kakaowca właściwego wytwarza się proszek kakaowy oraz masło kakaowe.
  • Dla Majów i Azteków ziarna kakaowca były równoznaczne ze złotem. Stosowano je do handlu.

Przykładowo królik kosztował 10 ziaren kakaowca.

  • Ten przysmak ma mnóstwo zalet: zmniejsza zmęczenie, poprawia nastrój, dodaje energii, łagodzi stres, przyspiesza metabolizm, wspomaga układ odpornościowy, pobudza pracę nerek, poprawia krążenie, opóźnia procesy starzenia, chroni przed nowotworami i wspomaga pracę mózgu.
  • W Polsce najpopularniejsza jest czekolada mleczna, w której zawartość kakao nie przekracza 50 procent. Ale to właśnie czekolada gorzka jest najzdrowszym rodzajem tego rodzaju słodyczy.

Mamy różne rodzaje czekolady: gorzką, deserową, mleczną, białą i różową. I różne dodatki do nich: orzechy, bakalie, owoce, przyprawy, nadzienia. Jemy ją w postaci tabliczek, ciastek, batonów czy lodów. ochają ją niemal wszyscy. Nie tylko świetnie smakuje, ale poprawia humor.