Kilka ciekawostek:
- Marchew pochodzi prawdopodobnie z Azji Środkowej. Przez wiele lat starannej uprawy i selekcji warzyw powstała pomarańczowa, lekko słodka odmiana marchewki, którą używamy do dziś.
- Istnieje wiele odmian kolorystycznych tego warzywa. Możemy spotkać się także z marchewkami: fioletowymi, czarnymi, czerwonymi, białymi i żółtymi.
- Pierwotnym kolorem marchewki był purpurowy lub żółty - odmiana pomarańczowa pojawiła się dopiero w XVI wieku i za sprawą holenderskich rolników stała się popularna w całej Europie.
- Narodowym kolorem Holendrów jest właśnie pomarańczowy, dlatego właśnie ta odmiana zyskała tam dużą popularność
W naszej szkolnej innowacji marchew wystąpiła w postaci naszego ulubionego ciasta marchewkowego oraz bogatych w witaminy soków. Ciasto marchewkowe stało się popularne w Anglii i w innych krajach anglosaskich po II Wojnie Światowej. Marchewka podczas pieczenia nadaje ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Deser podawany jest zazwyczaj z lukrem lub polewą z serka śmietankowego