Dzień Zdrowego Śniadania

 

W środę 9 listopada 2022 r. uczniowie I klasy Branżowej Szkoły I Stopnia pod opieką swojej wychowawczyni i pedagoga szkolnego przygotowali dla uczniów i nauczycieli „Korczaka” zdrową wersję śniadania.

Przygotowując śniadanie, należy uważać na cukier, który jest niestety dodawany do wielu produktów spożywczych. Zbyt duża ilość cukrów powoduje szybki skok poziomu cukru, a następnie gwałtowny spadek - powoduje poczuciem głodu i brakiem skupienia na przykład podczas lekcji!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To również "paliwo" dla naszego ciała i umysłu. Dzięki, niemu uczniowie mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień.

 

Co nam daje zdrowe śniadanie:

  • poprawia odporność,
  • zapobiega otyłości,
  • zapobiega próchnicy,
  • wpływa na niższy poziom cholesterolu we krwi,
  • wpływa na rzadsze występowanie bólów brzucha.

Wychodząc do szkoły, nie zapomnij zabrać ze sobą drugiego śniadania.

Dbajmy o ZDROWE NAWYKI.