Kolejna odsłona Naszej innowacji związana jest z jednym z popularnych, choć niepozornym z warzyw. Burak, bo to o nim mowa swój dzień obchodzi 24 listopada. Przybył do nas z Grecji. To wyjątkowo zdrowe, trochę zapomniane warzywo, to źródło witamin i minerałów. Ma zbawienny wpływ na ludzki organizm – wspierają pracę układu pokarmowego, krwionośnego, nerwowego, odpornościowego. Buraki warto spożywać na surowo, np. w postaci soków, można je również dodawać do sałatki, na ciepło w barszczu. Burak to skarbnica składników odżywczych. Możemy z niego zrobić takie rarytasy, jak pizza z buraków, pasta, buraczany hummus i konfitura z buraków. U nas wystąpił w postaci frytek. Towarzyszyły im tradycyjne z ziemniaka i z marchwi.
Nasi uczniowie podeszli do buraczanych frytek z pewną rezerwą. Frytki z buraka? Ale jak to? Pierwszy gryz był zachowawczy. I nagle okazało się, że buraczane frytki są słodkie i nie takie straszne na jakie wyglądają. Szybko zniknęły z talerzy. Dziękujemy uczniom szkoły branżowej za przygotowanie tej wyjątkowej przekąski. Pokazała, że warto próbować nowych rzeczy.