Dzień ryby

Grudzień to miesiąc związany i kojarzący się ze świętami. Odliczamy każdy dzień i czekamy najpierw na Mikołajki, później na Wigilię i Boże Narodzenie. I dlatego na jeden z grudniowych tematów innowacji- wybraliśmy dzień ryby. W święta w Naszych domach ryba ma wiele wcieleń i rodzajów. Zupa rybna, ryba w pomidorze, ryba po grecku, tradycyjny smażony karp, śledź w oleju czy śmietanie. Ryba to temat „morze”. Każdy ma swoją ulubioną wersję. Ryby mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Ze względu na ogromną wartość odżywczą ryby powinny trafiać na nasz stół co najmniej 2-3 razy w tygodniu. To właśnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są największym skarbem ryb. Ryby zawierają także liczne witaminy i składniki mineralne. Ilość witamin w rybach zależy od zawartości tłuszczu. Na naszym szkolnym stole pojawiła się ulubiona dziecięca postać ryb. Ryba z frytkami, a dokładnie paluszki rybne. Danie było „palce lizać”.

Festiwal herbaty

Ostatnia odsłona innowacji w tym roku została poświęcona herbacie. Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Występuje w 1500 odmianach, może mieć właściwości pobudzające, rozgrzewające a nawet rozluźniające. W naszym kraju najchętniej kupuje się herbatę w torebkach. Pijemy herbatę bez dodatków, cytryną, słodzoną miodem lub cukrem, sokiem. Anglicy do swojej herbaty dodają mleko. Zwolennicy herbaty zimowej dodają imbir, laski cynamonu, goździki, plastry pomarańczy. Do Polski herbata dotarła w 1664 roku. Nasi przodkowie na początku traktowali herbatę przede wszystkim jako lekarstwo, jednak z czasem przekonano się do spożywania jej dla przyjemności.

Rodzaje herbaty:

  • Najpopularniejsza, czarna herbata. Zawarta w niej tanina korzystnie oddziałuje na nasz układ pokarmowy, przynosi ulgę w zatruciach, ułatwia trawienie ciężkich potraw, działa przeciwmiażdżycowo i obniża ciśnienie.
  • Zielona herbata działa odchudzająco i antycellulitowo, zmniejsza ryzyko nowotworów płuc, skóry, piersi, trzustki i żołądka, stymuluje krążenie, poprawia sprawność umysłową, zwiększa odporność oraz poprawia wygląd skóry.
  • Biała herbata charakteryzuje się największym stężeniem przeciwutleniaczy, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia i poprawia wygląd skóry. Oprócz tego obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, zapobiega miażdżycy i jest polecana w profilaktyce stresu.
  • Ziołowa to doskonały, naturalny sposób na kompleksowe wsparcie różnych funkcji organizmu. Herbatki ziołowe są aromatyczne i przyjemne w smaku. Mamy ich wiele rodzajów: miętowa, melisa, pokrzywowa, rumiankowa.

 Nasi uczniowie mieli okazję w tym dniu poznać nowe smaki herbat. Wybór był duży. Od koloru do wyboru. Była herbata biała, zielona, czarna, czarna earl grey, owocowa, ziołowa. Z miodem, cukrem, sokiem czy cytryną. Każdy znalazł swoją ulubioną. To był bardzo przyjemny dzień. 

Dzień buraka
Kolejna odsłona Naszej innowacji związana jest z jednym z popularnych, choć niepozornym z warzyw. Burak, bo to o nim mowa swój dzień obchodzi 24 listopada.  Przybył do nas z Grecji. To wyjątkowo zdrowe, trochę zapomniane warzywo, to źródło witamin i minerałów. Ma zbawienny wpływ na ludzki organizm – wspierają pracę układu pokarmowego, krwionośnego, nerwowego, odpornościowego. Buraki warto spożywać na surowo, np. w postaci soków, można je również dodawać do sałatki, na ciepło w barszczu. Burak to skarbnica składników odżywczych. Możemy z niego zrobić takie rarytasy, jak pizza z buraków, pasta, buraczany hummus i konfitura z buraków. U nas wystąpił w postaci frytek. Towarzyszyły im tradycyjne z ziemniaka i z marchwi.

Nasi uczniowie podeszli do buraczanych frytek z pewną rezerwą. Frytki z buraka? Ale jak to? Pierwszy gryz był zachowawczy. I nagle okazało się, że buraczane frytki są słodkie i nie takie straszne na jakie wyglądają. Szybko zniknęły z talerzy. Dziękujemy uczniom szkoły branżowej za przygotowanie tej wyjątkowej przekąski. Pokazała, że warto próbować nowych rzeczy.

Święto Jabłka
Celem zajęć i wspólnego spędzania czasu była integracja uczniów klas młodszych z klasami starszymi. Ma to pomóc w nawiązaniu i reaktywowaniu relacji koleżeńskich po powrocie do nauki w szkole. Dzieci wszechstronnie poszerzały wiedzę o jabłku. Odpowiadały na zagadki. Wzięły udział w jabłkowej sesji zdjęciowej Poznawały różne gatunki jabłek, rozpoznawały kształt, zapach, kolor, smak. Zdobywały wiadomości na temat potraw i przetworów z jabłek. Próbowały musu jabłkowego, jadły jabłka, piły sok z jabłek i próbowały pieczonych jabłek. Wcześniej na zajęciach kreatywności wykonali pracę plastyczną przedstawiającą jabłko. Dzień ten był nie tylko dniem innym niż zwykłe, ale dniem, o którym dzieci tak szybko nie zapomną i zostanie on w ich pamięci jako dzień zachęcania do jedzenia owoców. Jabłko to symbol zdrowia i najbardziej znany polski owoc. Takie "dni tematyczne” przeprowadzane w ramach innowacji pedagogicznej, która ma zachęcać dzieci do sięgania po owoce i warzywa oraz promują zdrowy styl życia.

Dzień zdrowego śniadania
Trzecie spotkanie zostało poświęcone śniadaniu. Śniadanie to podstawa - tak mówią. Dzień Zdrowego Śniadania to doskonały moment, aby zatrzymać się na chwilę i zwrócić uwagę na to, co zjadamy między śniadaniem a obiadem. Przypomniano, że każdy posiłek powinien się składać z produktów z różnych poziomów piramidy żywienia. Zajęcia miały również na celu zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka oraz przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce, poprzez promocję prawidłowego żywienia.

Zjedzenie drugiego śniadania jest prostą receptą na dobry humor, bystrość umysłu i świetną sylwetkę. I dlatego nasza szkolna kuchnia przygotowała dla wszystkich pyszne kanapki. Zaserwowano trzy rodzaje. Chleb został wcześniej upieczony przez naszych uczniów. Kubeczki wypełnione płatkami, jogurtem naturalnym, miodem i jabłkiem. Samo zdrowie i do tego pełnia smaku.

Przyszedł październik. Czas ostatnich zbiorów w ogrodzie. Czas pomarańczowej dyni. To właśnie z tym warzywem związane jest kolejne spotkanie w ramach Naszej korczakowskiej innowacji.

Dynia to wielka różnorodność koloru i kształtu. Uśmiechnięta dynia kojarzy się obecnie z beztroską zabawą halloweenową. U nas dynia to doskonały pomysł na wyzwanie kulinarne. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na deser. Podczas zajęć uczniowie wzbogacili swoją wiedzę na ich temat. Dowiedzieli się, że dynia jest bardzo zdrowym warzywem i że można z niej przygotować wiele dań tj.: pieczywo, zupę, dżem, ciasto, babeczki, przetwory i soki. W naszej szkolnej kuchni powstały dyniowe bułeczki.

Dyniowe ciekawostki:

Do dyniowatych należą m.in.: arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórki i tykwy. W Polsce najchętniej uprawia się dynie o żółto-pomarańczowym miąższu, bogate w drogocenne pestki. Najczęściej spotka się u nas odmianę śródziemnomorskiej dyni olbrzymiej, o owocach ważących nawet powyżej 50 kg.

Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki.

Dynia to także pyszne pestki i olej. Pestki dyni są bardzo przydatne w sztuce kulinarnej. Można je dodać do sałatek, ciast i zup. Olej z dyni ma wyjątkowy, głęboki smak i cenne właściwości. Jest świetną alternatywą dla ciężkich, kalorycznych sosów do sałatek.