Ostatnia odsłona innowacji w tym roku została poświęcona herbacie. Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Występuje w 1500 odmianach, może mieć właściwości pobudzające, rozgrzewające a nawet rozluźniające. W naszym kraju najchętniej kupuje się herbatę w torebkach. Pijemy herbatę bez dodatków, cytryną, słodzoną miodem lub cukrem, sokiem. Anglicy do swojej herbaty dodają mleko. Zwolennicy herbaty zimowej dodają imbir, laski cynamonu, goździki, plastry pomarańczy. Do Polski herbata dotarła w 1664 roku. Nasi przodkowie na początku traktowali herbatę przede wszystkim jako lekarstwo, jednak z czasem przekonano się do spożywania jej dla przyjemności.
Rodzaje herbaty:
- Najpopularniejsza, czarna herbata. Zawarta w niej tanina korzystnie oddziałuje na nasz układ pokarmowy, przynosi ulgę w zatruciach, ułatwia trawienie ciężkich potraw, działa przeciwmiażdżycowo i obniża ciśnienie.
- Zielona herbata działa odchudzająco i antycellulitowo, zmniejsza ryzyko nowotworów płuc, skóry, piersi, trzustki i żołądka, stymuluje krążenie, poprawia sprawność umysłową, zwiększa odporność oraz poprawia wygląd skóry.
- Biała herbata charakteryzuje się największym stężeniem przeciwutleniaczy, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia i poprawia wygląd skóry. Oprócz tego obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, zapobiega miażdżycy i jest polecana w profilaktyce stresu.
- Ziołowa to doskonały, naturalny sposób na kompleksowe wsparcie różnych funkcji organizmu. Herbatki ziołowe są aromatyczne i przyjemne w smaku. Mamy ich wiele rodzajów: miętowa, melisa, pokrzywowa, rumiankowa.
Nasi uczniowie mieli okazję w tym dniu poznać nowe smaki herbat. Wybór był duży. Od koloru do wyboru. Była herbata biała, zielona, czarna, czarna earl grey, owocowa, ziołowa. Z miodem, cukrem, sokiem czy cytryną. Każdy znalazł swoją ulubioną. To był bardzo przyjemny dzień.