„My w Korczaku jemy z głową, stosujemy dietę zdrową.
Pomysł z kalendarza mamy i kreatywnie go wykonamy.”

Inspiracją do wprowadzenia innowacji pedagogicznej w Zespole Szkół Specjalnych im. Janusza Korczaka w Kcyni był niepokój jaki wzbudza fakt spożywania przez młodzież bardzo dużych ilości niezdrowego jedzenia, które jest mało wartościowe a nie kiedy wręcz szkodliwe dla zdrowia.  

Innowacja pedagogiczna polegała na umożliwieniu dziecku uzyskiwanie kompetencji do ochrony i doskonalenia zdrowia własnego oraz innych, prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz dobrego samopoczucia psychicznego i społecznego. Dzięki tej formie zajęć uczniowie BSIS w kreatywny i nietypowy sposób przygotowywali  się do wykonywania swojego zawodu. W świeży i nie konwencjonalny sposób zdobywali nowe spojrzenie na zawód kucharza oraz cukiernika.

Podstawowym celem powstałej innowacji pedagogicznej z zakresu edukacji zdrowotnej połączonej z praktyczną nauką zawodu było wykształtowanie prawidłowych nawyków i postaw prozdrowotnych u naszych uczniów. Chcieliśmy, aby uczniowie prowadzili zdrowy styl życia – troszczyli się o własne zdrowie oraz prawidłowo się odżywiali. Ważne dla nas było, aby zdobyte w szkole wiadomości i umiejętności zostały przeniesione na grunt domowy.

Zagadnienia innowacji pedagogicznej zostały opracowane i zrealizowane w oparciu o szkolny program profilaktyczno – wychowawczy oraz kierunki oświatowe na rok szkolny 2021/22. Zrealizowano wszystkie zaplanowane treści, gdzie uczniowie zdobyli wiedzę na temat właściwego odżywiania i właściwych porcji spożywanych posiłków. Tematyka zajęć była związana z odpowiedzialnym spożywaniem ulubionych przekąsek uczniów.

Innowacja pedagogiczna  „My w Korczaku jemy z głową, stosujemy dietę zdrową.  Pomysł z kalendarza mamy i kreatywnie go wykonamy” przyniosła pozytywne efekty zarówno dla samych uczestników, jak i wpłynęła na pracę szkoły poprzez podnoszenie jakości jej pracy. Dodatkową wartością innowacji była ponowna integracja uczniów, która powstała podczas wspólnego wykonywania potraw. W atmosferze wzajemnej pomocy i serdeczności wszyscy mile spędzili czas.

Na podstawie bieżącej obserwacji pracy uczniów, ich rozmów i zaangażowania na zajęciach realizowana innowacja okazała się sukcesem. Potwierdzają to również uchwycone  uśmiechy uczniów zgromadzone w fotorelacji na stronie naszej szkoły.

Realizatorzy innowacji:  Aleksandra Banach,  Agnieszka Pawlak,  Jerzy Napierała

Dzień Muffinka
Druga odsłona marcowej innowacji to święto babeczki z kremem. To w naszej szkole słodka okazja do tego, aby zjeść ulubioną babeczkę bez wyrzutów sumienia. Nie wiem, czy słyszeliście historię muffina. Dawno, dawno temu… w X i XI wieku w Anglii powstały one jako forma przekąski dla najbiedniejszych. Dopiero z czasem zyskały uznanie wśród arystokracji. Wymyśliły je kucharki, które przygotowywały posiłek dla służby, zgodnie z tym, że nic nie może się marnować. Robiły je z resztek czerstwego chleba, z masy na ciasto, a także z ugotowanych i zgniecionych różnych resztek. Z nich się lepiło ciasto i smażyło, były one miękkie wewnątrz, na zewnątrz natomiast twarde. Były smaczne, więc zaczęto to robić dla wyższych sfer do popołudniowej herbaty. Zaczęto je sprzedawać również na ulicy.

Obecnie to małe dzieła sztuki cukierniczej. Znamy je jako babeczki lub cupcake i jest ich wiele rodzajów. Muffinki to małe ciasteczka w kształcie babeczki dla jednej osoby zwykle w papierowej foremce. Obecnie dużo przywiązuje się uwagi do wyglądu, aby były jak najbardziej atrakcyjne. Dodaje się do opakowań kolorowe papiloty czy bibułki. Ozdobione są bitą śmietaną, polewą, żelkami, orzechami, owocami świeżymi, suszonymi, można polewać je lukrem z barwnikami spożywczymi czy posypką lub jeszcze innymi dodatkami- wszystko zależy od naszej kreatywności.

W naszej szkolnej pracowni powstały muffiny czekoladowe z malinami i bananami. Jeszcze ciepłe i pachnące kusiły wszystkich. Ich historia była bardzo która, ale też bardzo smaczna. Nie dotrwały do godziny „Five o' clock”, czyli godziny 17.00, która to według Brytyjczyków jest najlepszym momentem na chwilę przerwy z lekką przekąską i filiżanką herbaty.

Dzień marchewki
Dzień marchewki powstał w 2003 roku, by zwrócić uwagę na wszechstronność tego warzywa. Obchody dnia marchewki są celebrowane w wielu różnych krajach takich jak: Francja, Włochy, Rosja, Szwecja, Australia, Wielka Brytania i Japonia. Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw, zarówno ze względu na smak, właściwości zdrowotne jak i możliwość stosowania jej w potrawach. To pomarańczowe warzywo od naci do korzenia jest pełne witamin i składników odżywczych. Regularne spożywanie marchwi wpływa na cerę, wzrok i chroni nasze serca. Marchewkę można spożywać na wiele smacznych i ciekawych sposobów: na surowo, gotowaną, smażoną, pieczoną, w zupach, sałatkach, gulaszach, ciastach, dżemach i sokach. Dodatkowym plusem jest niska kaloryczność marchwi co sprzyja kalorycznej diecie.

Kilka ciekawostek:

  • Marchew pochodzi prawdopodobnie z Azji Środkowej. Przez wiele lat starannej uprawy i selekcji warzyw powstała pomarańczowa, lekko słodka odmiana marchewki, którą używamy do dziś.
  • Istnieje wiele odmian kolorystycznych tego warzywa. Możemy spotkać się także z marchewkami: fioletowymi, czarnymi, czerwonymi, białymi i żółtymi.
  • Pierwotnym kolorem marchewki był purpurowy lub żółty - odmiana pomarańczowa pojawiła się dopiero w XVI wieku i za sprawą holenderskich rolników stała się popularna w całej Europie.
  • Narodowym kolorem Holendrów jest właśnie pomarańczowy, dlatego właśnie ta odmiana zyskała tam dużą popularność

W naszej szkolnej innowacji marchew wystąpiła w postaci naszego ulubionego ciasta marchewkowego oraz bogatych w witaminy soków. Ciasto marchewkowe stało się popularne w Anglii i w innych krajach anglosaskich po II Wojnie Światowej. Marchewka podczas pieczenia nadaje ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Deser podawany jest zazwyczaj z lukrem lub polewą z serka śmietankowego

Dzień Czekolady
Na koniec, czyli na deser została nam czekolada. Tabliczce czekolady poświęciliśmy ostatnie spotkanie w ramach naszej szkolnej innowacji. To wyrób cukierniczy tworzony z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka.

Kilka ciekawostek o tym przysmaku:

  • Nasiona kakaowca były wykorzystywane do tworzenia napojów czekoladowych już przez Majów. Minęło jednak sporo lat, kiedy w XVII wieku w Niemczech powstała pierwsza czekolada!
  • Z nasion kakaowca właściwego wytwarza się proszek kakaowy oraz masło kakaowe.
  • Dla Majów i Azteków ziarna kakaowca były równoznaczne ze złotem. Stosowano je do handlu.

Przykładowo królik kosztował 10 ziaren kakaowca.

  • Ten przysmak ma mnóstwo zalet: zmniejsza zmęczenie, poprawia nastrój, dodaje energii, łagodzi stres, przyspiesza metabolizm, wspomaga układ odpornościowy, pobudza pracę nerek, poprawia krążenie, opóźnia procesy starzenia, chroni przed nowotworami i wspomaga pracę mózgu.
  • W Polsce najpopularniejsza jest czekolada mleczna, w której zawartość kakao nie przekracza 50 procent. Ale to właśnie czekolada gorzka jest najzdrowszym rodzajem tego rodzaju słodyczy.

Mamy różne rodzaje czekolady: gorzką, deserową, mleczną, białą i różową. I różne dodatki do nich: orzechy, bakalie, owoce, przyprawy, nadzienia. Jemy ją w postaci tabliczek, ciastek, batonów czy lodów. ochają ją niemal wszyscy. Nie tylko świetnie smakuje, ale poprawia humor.

W ostatni poniedziałek stycznia nasza szkolna innowacja skupiła się na przygotowaniu najpopularniejszego dania z makaronu. Spaghetti to nazwa długich cienkich nitek makaronu, ale także danie, które jest podawane z różnymi sosami. Długie cienkie nitki makaronowe są najbardziej rozpoznawalnym typem makaronu na całym świecie. Spaghetti jest daniem prostym do przyrządzenia i lubianym prawie przez każdego. Nic więc dziwnego, że posiada swoje święto. Dzień spaghetti obchodzony jest corocznie 4 stycznia.

Chociaż spaghetti jest kojarzone najczęściej z kuchnią włoską, to wiele wskazuje na to, że przybyło on do Włoch dzięki arabskim podróżnikom. Długi cienki makaron był łatwy i poręczny do przechowywania podczas podróży. W ten sposób spaghetti pojawiło się w Italii około IX wieku.

Rodzaje spaghetti:

  • Spaghetti bolognese pochodzi z włoskiej Bolonii. Danie było znane już od czasów wczesnego średniowiecza, lecz w swojej klasycznej wersji nie zawierało pomidorów (ze względu na to, że dotarły one do Europy dopierow XVI wieku). Obecnie sos sporządza się z wielu rodzajów mięs (wołowiny, wieprzowiny, kiełbas i boczku) oraz marchwi, cebuli, selera, pietruszki, oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
  • Spaghetti Napoletana znane jako spaghetti Napoli jest uważane za prawdziwą klasykę kuchni włoskiej. Jest to jeden z najłatwiejszych do przygotowania sosów, a do tego mogą się nim cieszyć także wegetarianie, gdyż nie zawiera mięsa. Sos w swoim składzie zawiera pomidory, cebulę, czosnek, oliwę, czasami papryczkę chili. Udekorowany jest startym parmezanem i listkami bazylii.
  • Spaghetti carbonara powstało w okolicy Rzymu, a za jego twórców uznaje się włoskich żołnierzy z czasów II wojny światowej. Przygotowali oni potrawę, mając ograniczony dostęp do produktów. Nazwa "carbonaro" z języka włoskiego oznacza "piec węglowy" i może mieć związek ze sposobem przygotowania dania. Sos jest przygotowany na bazie wędzonego boczku, parmezanu, sera pecorino, żółtek i oliwy. Podsmażony boczek jest mieszany z roztrzepanymi żółtkami jaj, serem i przyprawami.
  • Spaghetti puttanesca biło rekordy popularności w latach 60. XX wieku. W Neapolu i okolicach do tego dania nie dodaje się filecików anchois, zaś w rejonie Rzymu są one podstawowym składnikiem sosu. Do sosu dodaje się także pomidory, oliwki, cebulę, czosnek i kapary i łączy się z regionalnymi dodatkami. Całość jest podkreślana przez pietruszkę, oregano albo świeżą bazylię. Spaghetti nie posypuje się serem, gdyż łączenie ryb i owoców morza z twardym serem jest we Włoszech źle odbierane.
  • Spaghetti vongole to specjał kuchni Neapolitańskiej. Kluczowymi składnikami tego dania są świeże i starannie oczyszczone małże vongole,które naturalnie występują w Morzu Śródziemnym. Małże gotuje się przez kilka minut, następnie smaży na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i pietruszki. Na samym końcu dodaje się płyn powstały z gotowanych małży i przyprawia do smaku solą i pieprzem. W niektórych regionach Włoch można spróbować spaghetti vongole z sosem pomidorowym.

Dzień Popcornu

Pierwsza odsłona styczniowej innowacji to święto popcornu. Popcorn jest słowem pochodzącym z języka angielskiego. Jest to słowo, które powstało od wyrażenia "popped corn" co oznacza "wystrzelona kukurydza".

Klasyczny popcorn powstaje poprzez prażenie kukurydzy z dodatkiem niewielkiej ilości oleju lub masła. Popcorn słony jest dodatkowo solony.

Współczesny popcorn to produkt pochodzący z Ameryki. Chociaż kukurydzę uprawiano od 10 tysięcy lat na terenie dzisiejszego Meksyku. Pozostałości popcornu odkryto w grobowcach i jaskiniach datowanych na 4 tysiące lat!

Okazuje się, że popcorn jest źródłem między innymi błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów, które wspomagają funkcjonowanie organizmu. Ważne jest odpowiednie przygotowanie przekąski (na oleju

słonecznikowym lub oliwie z oliwek). Warto zrezygnować z soli.

Najwięcej popcornu spożywamy w kinie. To właśnie w tym miejscu ta przekąska zyskała na popularności!

 I tak właśnie uczniowie Korczaka świętowały ten dzień. Film i popcorn to idealny zestaw i świetna zabawa.