Święto Jabłka
Celem zajęć i wspólnego spędzania czasu była integracja uczniów klas młodszych z klasami starszymi. Ma to pomóc w nawiązaniu i reaktywowaniu relacji koleżeńskich po powrocie do nauki w szkole. Dzieci wszechstronnie poszerzały wiedzę o jabłku. Odpowiadały na zagadki. Wzięły udział w jabłkowej sesji zdjęciowej Poznawały różne gatunki jabłek, rozpoznawały kształt, zapach, kolor, smak. Zdobywały wiadomości na temat potraw i przetworów z jabłek. Próbowały musu jabłkowego, jadły jabłka, piły sok z jabłek i próbowały pieczonych jabłek. Wcześniej na zajęciach kreatywności wykonali pracę plastyczną przedstawiającą jabłko. Dzień ten był nie tylko dniem innym niż zwykłe, ale dniem, o którym dzieci tak szybko nie zapomną i zostanie on w ich pamięci jako dzień zachęcania do jedzenia owoców. Jabłko to symbol zdrowia i najbardziej znany polski owoc. Takie "dni tematyczne” przeprowadzane w ramach innowacji pedagogicznej, która ma zachęcać dzieci do sięgania po owoce i warzywa oraz promują zdrowy styl życia.

Dzień zdrowego śniadania
Trzecie spotkanie zostało poświęcone śniadaniu. Śniadanie to podstawa - tak mówią. Dzień Zdrowego Śniadania to doskonały moment, aby zatrzymać się na chwilę i zwrócić uwagę na to, co zjadamy między śniadaniem a obiadem. Przypomniano, że każdy posiłek powinien się składać z produktów z różnych poziomów piramidy żywienia. Zajęcia miały również na celu zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka oraz przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce, poprzez promocję prawidłowego żywienia.

Zjedzenie drugiego śniadania jest prostą receptą na dobry humor, bystrość umysłu i świetną sylwetkę. I dlatego nasza szkolna kuchnia przygotowała dla wszystkich pyszne kanapki. Zaserwowano trzy rodzaje. Chleb został wcześniej upieczony przez naszych uczniów. Kubeczki wypełnione płatkami, jogurtem naturalnym, miodem i jabłkiem. Samo zdrowie i do tego pełnia smaku.

Przyszedł październik. Czas ostatnich zbiorów w ogrodzie. Czas pomarańczowej dyni. To właśnie z tym warzywem związane jest kolejne spotkanie w ramach Naszej korczakowskiej innowacji.

Dynia to wielka różnorodność koloru i kształtu. Uśmiechnięta dynia kojarzy się obecnie z beztroską zabawą halloweenową. U nas dynia to doskonały pomysł na wyzwanie kulinarne. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na deser. Podczas zajęć uczniowie wzbogacili swoją wiedzę na ich temat. Dowiedzieli się, że dynia jest bardzo zdrowym warzywem i że można z niej przygotować wiele dań tj.: pieczywo, zupę, dżem, ciasto, babeczki, przetwory i soki. W naszej szkolnej kuchni powstały dyniowe bułeczki.

Dyniowe ciekawostki:

Do dyniowatych należą m.in.: arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórki i tykwy. W Polsce najchętniej uprawia się dynie o żółto-pomarańczowym miąższu, bogate w drogocenne pestki. Najczęściej spotka się u nas odmianę śródziemnomorskiej dyni olbrzymiej, o owocach ważących nawet powyżej 50 kg.

Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki.

Dynia to także pyszne pestki i olej. Pestki dyni są bardzo przydatne w sztuce kulinarnej. Można je dodać do sałatek, ciast i zup. Olej z dyni ma wyjątkowy, głęboki smak i cenne właściwości. Jest świetną alternatywą dla ciężkich, kalorycznych sosów do sałatek.

 

Innowacja pedagogiczna