Grudzień to miesiąc związany i kojarzący się ze świętami. Odliczamy każdy dzień i czekamy najpierw na Mikołajki, później na Wigilię i Boże Narodzenie. I dlatego na jeden z grudniowych tematów innowacji- wybraliśmy dzień ryby. W święta w Naszych domach ryba ma wiele wcieleń i rodzajów. Zupa rybna, ryba w pomidorze, ryba po grecku, tradycyjny smażony karp, śledź w oleju czy śmietanie. Ryba to temat „morze”. Każdy ma swoją ulubioną wersję. Ryby mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Ze względu na ogromną wartość odżywczą ryby powinny trafiać na nasz stół co najmniej 2-3 razy w tygodniu. To właśnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są największym skarbem ryb. Ryby zawierają także liczne witaminy i składniki mineralne. Ilość witamin w rybach zależy od zawartości tłuszczu. Na naszym szkolnym stole pojawiła się ulubiona dziecięca postać ryb. Ryba z frytkami, a dokładnie paluszki rybne. Danie było „palce lizać”.