Cieniutkie jak pergamin i delikatnie chrupiące na brzegach – naleśniki obchodzą swój dzień 2 lutego. Naleśniki należą do najbardziej popularnych dań ze względu na łatwość ich przygotowania i wiele możliwości przyrządzenia – przypadną więc do gustu zarówno miłośnikom słodkości, jak i osobom lubiącym wytrawne potrawy. Aby je wykonać potrzebne są tylko jajka, mąka i mleko. Cienkie placuszki znane były prawdopodobnie już w starożytnej Grecji, a każda przejmująca je kultura modyfikowała nieco recepturę. Pierwszy zachowany przepis na crespes – danie przypominające współczesne naleśniki – pochodzi z francuskiej książki kucharskiej z 1540 roku. Według niego placki należało smażyć na klarowanym maśle, a ciasto przygotowywano z mąki, białego wina i białek. Mleko zastąpiło wino w naleśnikach dopiero w XIX wieku. W tym samym okresie danie stało się bardziej popularne i zaczęło przypominać współczesne placki, a przepisy na nie pojawiły się w wielu książkach kucharskich – zarówno na te w wersji słodkiej, jak i na słono. Dziś przyrządzamy je na różne sposoby – można do nich dodać słodki ser i rodzynki, Nutellę, ulubiony dżem lub owoce, bądź szpinak, mięso czy kapustę z grzybami. Baza, czyli samo ciasto, powstaje jednak z tych samych składników, a więc mleka, mąki i jajek. Aby naleśniki były delikatniejsze, można dodać nieco wody gazowanej. Tak przygotowane ciasto rozlewamy na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni, a po chwili odwracamy na drugą stronę. Z tym daniem poradzą więc sobie na pewno nawet początkujący kucharze.
A jak można świętować Dzień Naleśnika w Polsce? Oczywiście przygotowując to danie w domu. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo, można więc zdecydować się na swoją ulubioną wersję lub poszukać inspiracji i spróbować naleśników w wydaniu, jakiego nie mieliśmy okazji kosztować nigdy wcześniej.